17 Nisan 2011 Pazar

Google Video İçeriği Kaldırılıyor!

Merhaba arkadaşlar,

Öncelikle önceki yazıma yaptığınız geri dönüşler için teşekkür ederim. Genelde olumlu dönüşler aldım ancak arada ideolojiyi ön plana koyan dönüşler de geldi. Hepsi kabulümdür, seviye düşmediği sürece her türlü eleştiriye açığız.

Gelelim bugünkü yazımıza. Google Video'ya daha önce video yüklediyseniz, konu hakkında az çok bilginiz vardır. Google almış olduğu kararla, Google Video üzerindeki tüm video içeriklerini kaldıracak. Gerekçe olarak da Google Video'nun asıl amacının web üzerinde video aramak olduğu belirtilmiş. Zaten uzun zamandır "upload" yaptırmıyorlardı, yani sinyali vermişlerdi. Eğer siz de video yüklediyseniz, 13 Nisan günü herşey bitiyor. :) Takribi 1 ayınız var. Videolarınızı bu süreçte indirebilmeniz için "download" seçeneği de aktifleştirilmiş. Yalnız ayrımı yapayım, 13 Mayıs indirmek için son gününüz iken, 28 Nisan da izleyebilmek için son şansınız. Alternatif adres de tahmin edeceğiniz üzere Youtube. :) Videoları indirip oraya tekrar yüklemekten bahsetmişler. :)  -Bilmeyen varsa: Youtube, Google tarafından satın alındı uzun bir süre önce-

En büyük tepki, bunca videonun Youtube'a "manual" olarak nasıl atılacağı. İki tarafın da haklı olduğu kısım var bence. Kullanıcılar Google'ın bu işi kendisi halletmesini istiyor. Ancak bu o kadar kolay değil. Çünkü oradaki videolar Google'a ait değil, o sadece barındırıyor. Video sahibi olmadan da böyle bir işlem yapması yasal olmaz. Google da bu işi kullanıcıların halletmesini istiyor. Maalesef bu da o kadar kolay değil. Bir iki videosu olan için pek önemli olmayabilir ama yüzlerce video atan adamlar da var. Tek tek indirip, bir daha yüklemek akıl karı değil. Google gibi bir devden yaratıcı çözümler beklerdim. Baştan söyleyeyim, kişisel fikrimdir, benden izinsiz Google uygularsa tazminatımı alırım. :D Çözüm önerim: bu bilgilendirme postasını attığı mesaj gibi, ki o mesajın sonuna yapabilirlerdi, bir mesaj hazırlamaları lazım. Ve kullanıcıya ait tüm içeriği Youtube'a taşımak için izin istemeleri gerekmekte. Kullanıcılardan evet diyenlerin videoları hızlıca Youtube tarafına atılır, hayır diyenlerinki ise heyecan yaşayıp, silineceği günü bekler. Bu kadar basit işte. :) Harcanıyoruz diyorum kimse inanmıyor. :P :)

Sonra görüşürüz..

2 yorum:

Tarık Kranda dedi ki...

Selam Gürkan,
İnternette gezerken denk geldim bloguna. Güzel şeyler paylaşmışsın:) Bence Google' da bu yazıdaki önerini düşünmüştür, farklı bir formatta:) Şuradaki linkleri incelemeni tavsiye ederim, özellikle de ikinci linkteki NOTE kısmını ;) Burada önemli bir konuda bugüne kadar blog postlarda vs paylaşılmış eski google video linkleri ile ilgili bir redirection servisi olması lazım yeni youtube linklerine:)

http://video.google.com/support/bin/answer.py?answer=138275

http://video.google.com/support/bin/answer.py?hl=en&answer=1233300

Gürkan Alkan dedi ki...

Selam abi. :)
Not kısmındaki özelliği bilmiyordum cidden, bu söylenti çıktığından beri varsa, nasıl gözden kaçırmışım hayret..