25 Temmuz 2020 Cumartesi

Agile Yaklaşımlar için Tuckman Modeli

Merhaba Arkadaşlar,

Agile ekiplerimiz ortaya çıktıktan sonra hangi açıdan bakarsanız farklı farklı evrelerden geçtiğini görebilirsiniz. =) Türk usulü bakarsak, her işi üstüne alan ekipten, her iş üstüne yıkılan ekibe kadar birçok aşama var. =)  İşin mizahı bir yana, yıllar önce psikolog abimiz Bruce Tuckman, küçük gruplardaki gelişim modelleri üzerine bir teori geliştirmiş. Çevik yaklaşımlar da, bu modeli kendine uyarlamış diyebiliriz.

Tuckman Modeli 4 temel aşamadan oluşur:
1.Forming aşaması
2.Storming aşaması
3.Norming aşaması
4.PErforming aşaması

Beni tanıyanların da bildiği üzere, görsel çizimi yerine, yine internetten hazır bir resimle konuyu anlatacağım. =)
Şimdi bu aşamalar nedir, kısaca bakalım.

Forming Adımı: Ekip olmanın ilk aşamasıdır. Agile yaklaşımda, board oluştulur, squad'a isim bulunur, ekip mottosu bulunur, ekip üyeleri birbirini tanımaya başlar. Bu aşamada yöneticiler biraz daha direktiflerle ilerler.

Storming Adımı: Bu aşamada ekip artık birbirini tanımıştır. Ekip artık kibarlığı ve çekingenliği bir tarafa koyup, eleştirilere başlıyor. Retro'lar bu aşamada verimli ve sert geçmeye başlar. =) Ekip kendi içinde sınırlarını anlamaya da çalışır. Yöneticiler bu aşamaya geçmiş ekiplere daha ziyade koçluk yapar.

Norming Adımı: Storming sonrasıdır. Ekip kaynaşmıştır artık. Retro'lar daha geliştiricidir. İnsanlar birbirleriyle çalışmayı öğrenmiştir. 

Performing Adımı: Ekip artık tek kişi gibi çalışmıştır. Her konuyu herkes iyi bilir diyebiliriz. Yöneticiler delegasyonu devreye sokar bu tip ekiplerde. Artık müdahaleye gerek yoktur zira bu ekip için.

Hep bu adımlar anlatılır edilir de, peki Performing'e ulaştıktan sonra ne olur? Her şey sürekli iyi gidecek diye bir kaide yok. Ekip geriye de gidebilir. Geçişken bu süreçlerin hepsi. Gelen işler, işlerin baskısının ekip üzerine etkisi, ayrılık, yönetici değişimi vb sebeplerle, bir anda Forming adımına geri dönülebilir.

Sonra görüşürüz.

Hiç yorum yok: