6 Mart 2011 Pazar

SS7 (Signalling System 7)

Merhaba arkadaşlar,

GSM'e kaldığımız yerden devam edelim. SS7'ye kısaca değinelim şimdi de. SS7, sinyalleşme demektir. Altyapısı oldukça güçlü ve arka planda bayağı işler dönüyor ama biz temel olarak değineceğiz. :)

SS7'nin nasıl çalıştığını anlatmadan önce iki bilindik terimden bahsedelim: offhook ve onhook. Offhook, telefonu kaldırmak, açmaktır. Sesin gelmesi değil, sadece telefonu kaldırmaktır. Onhook ise telefonu kapatmaktır.

Offhook yapılır yapılmaz, yani telefonu kaldırdığınız an, SS7 devreye girer. Santral(MSC) telefona çevir sesi yollanmasını sağlar. Yani çevir sesi telefondan gelmez, santral yollar o sesi. İki nokta arasında sinyalleşme sürer(kanallar vasıtasıyla), ta ki son sinyalde santralin numarayı algılamasına dek... Aranan şahıs da offhook yapınca -telefonunu kaldırınca- SS7 biter.
İki şahıs konuşmalarını bitirip herhangi bir tanesi de telefonunu kapattığı an SS7 yeniden devreye girer. Bu sefer de onhook sinyalleri gönderilir ve SS7 kullanılan o kanalı boşa çıkartır, bir başka konuşmacı çifti için...

SS7 kanaldan daima çift olarak gider gelir. Takribi %40-%60 oranıyla çiftler kullanır. Br yolunda arıza çıkarsa, diğer yolu da ilk yolu taşıyabilecek kapasitede olsun ister.

SS7 de genel anlamda böyle.. Görüşürüz birazdan.

1 yorum:

Unknown dedi ki...

Dostum Allah razı olsun senden. Bütün sitelerde sadece bu işten çok iyi anlayanların anlayacağı şekilde anlatmışlar. Anlatımın çok iyiydi. Tekrar sağ olasın. Saygılarımla..