6 Mart 2011 Pazar

MSC

MSC, yani santraller... BSC'den (baz istasyonu merkezi) gelen talepleri alır ve ilgili yerlere iletir. Şebekelerin beyni desek yanlış olmaz herhalde.

MSC'leri "Processor Load" denilen mekanizmaları var. Bunlar da MSC'lerin CPU'larıdır. Bir MSC'deki yoğunluk %70 oranını geçerse, o MSC sallanmaya başlar. :) Daha önceki yazımda da bahsettiğim gibi, artık VLR denilen geçici kütükler de üzerlerine entegre haldedir. Bunun yararını daha iyi anlamak için bir iletişim senaryosu yazmam lazım ama düşünmem lazım onu. :)

MSC'yi etkileyen faktörlere bakalım hemen:
  1. BH Traffic (Erlangının artması)
  2. Number of Subscriber in VLR (Çok fazla abone kaydı)
  3. Processor Load (PL) (MSC'nin beyni demiştik az önce)
Bu faktörlerden mütevellit bir MSC çökerse: ya 6-7 milyon dolara yeni bir MSC alırsınız, ya da BTS'leri başka MSC altına taşırsınız...

İkinci ve üçüncü maddeleri zaten anlamışsınızdır. İlk maddeden bahsedeyim biraz. Herhangi bir zaman diliminde Erlang'ın en yüksek olduğu zaman dilimi BH oluyor. Yani Busy Hour... Bir başka deyişle, konuşmaların sık olduğu zaman dilimi... Ancak bir uyarı yapayım. Bazı özel günlerde (Anneler Günü, Sevgililer Günü vs), bazı saatler daha çok artabiliyor. Veyahut operatörlerin kampanyaları olur geçici bir süreliğine... O açıdan BH hesabı yaparken bu tarz günleri hesaba katmayız.

Sonra görüşürüz.

Hiç yorum yok: