6 Kasım 2020 Cuma

Spotify Agile Organization - Spotify Çevik Organizasyonu

Merhaba Arkadaşlar,

Üzerinde mutabık olunamayan ama bazı firmalarca taklit edilen bir diğer Agile organizasyonu ise : Spotify Yapılanması. 

Önce kitabi kısmından bahsedelim, sonra neden itilaf oluşuyor kısaca ona değinelim.
Bir klasik haline gelen internetten resim alıntılama faslıyla başlayalım. :)


Spotify yapılanmasında da agile'daki gibi squad'lar ve bunların birer PO'su var. Tam olarak agile ritüellerini uygulamazlar. Scrum ya da kanban master'ları yoktur. Bir agile coach'a bağlıdırlar ve onunla çalışırlar.

Tribe denilen yapı, birbiriyle ilişkili olan birçok squad'ın bir araya gelmesiyle oluşan bir yapıdır. Yukarıdaki resimden de göreceğiniz üzere, bir tribe altında birçok squad ve her squad'ın da kendi Product Owner'ı vardır. Her tribe'ın da bir tribe leader'ı olmaktadır. Bir önceki yazımda bahsettiğim hiyerarşik bir yapı yok, Product Owner'lar arasında. Chief yok yani. PO'lar kendi aralarında işbirliği yaparlar. High-level bir roadmap üzerinde çalışırlar. Tribe'ın tüm PO'ları birlikte çalışır.

Chapter denen yapı ise, tribe altında, farklı squadlardan, benzer uzmanlığı bulunan kişilerin bilgi paylaşımı ve çözümler için oluşturdukları yapılardır. 

Guild'ler ise farklı tribe'lardan da katılanılan, daha genel, workshop veya atölye tarzında, isteyenin katılabidiği daha genel bir bilgi paylaşımıdır. Chapter'da örneğin arayüz geliştiricileri toplanmıştır. Guild ise tüm geliştiriciler gibi düşünebilirsiniz.

Gelelim bu yapıya yapılan itirazlara. :) Kurumların bu yapıya geçerek, sadece squad ya da direktörlük isimlerini değiştirerek, bu modeli uyguladığını sanmaları en büyük yanlışlardan birisi. Yani bu model size isimlerinizi değişitirip yola devam edin demiyor. 
Bir diğer sıkıntı da, bu model ya da yapılanma, Spotify firmasına göre yıllar içinde tecrübe edilen, denenen bir yapı. Bir modeli alayım, aynısını kullanayım çok başarılı bir yol olmaz. Bunu baz alıp firmalar kendilerine uyarlamadığı sürece, çok da başarılı olmayabilir. Örneğin, scrum master kullanıp da bu yapıyı deneyenler var. :)
Ve bu modelin arkasında Spotify'ın kendi organizasyonel ve kurum kültürü de var. Çalışanlara düşünmeleri eğlenmeleri için verilen zamanlar; hataların pişkince yüze vurulmasından ziyade, denemenin göstergesi olduğu inancı vs vs. Tüm bunları alt alta koyduktan sonra bu model daha anlamlı olacaktır.

Sonra görüşürüz.

Hiç yorum yok: