Windows ya da Linux fark etmeksizin, uygulama makinalarınız ortak diskleri görüyordur. NFS ya da CIFS kullanıyor olabilirsiniz. Buradaki amaç, uygulamalarınızın ortak dosyaları görebilmesidir. Örneğin, sözleşme gibi önemli bir dosyayı bir uygulama sunucusundan ekrana bağlandığınızda görüp, diğerindeyken görememeniz kabul edilemez. Veyahut bir web siteniz vardır; bir kullanıcı arayüzden girip, siteye resim yüklemiştir. Bir başka kullanıcı başka bir makinaya düştüğünde o resimi göremezse, takdir edersiniz ki çok saçma olur. Ortak diskler bunun için vardır. Bunun da çok detayı vardır. IP bazlı, kablolu vs diye ama ona girmeyeceğim, asıl konum bu diskler değil zira.
Diyelim ki ortak diskte bir sorun var. Tabi ki storage ekibiniz hızlıca müdahale edecektir. :) Ancak storage ile uygulama farklı networktedir ve network sorunu vardır vs vs. Böyle durumlarda kısmet deyip beklemek kabul edilemez takdir edersiniz ki. =) Böyle durumlarda, uygulama üstünde ortak diski, herhangi bir uygulama sunucusu ile değiştirmeniz gerekiyor. Akabinde sunucuları sync etmelisiniz. Yani hangi sunucudan döküman, nesne yüklenirse yüklensin, hızlıca sizin belirlediğiniz, ortak disk olarak hizmet verecek uygulama sunucusuna bunları göndermeniz gerekecektir. Bunu da linux'taki rsync komutu ile yaparız.
Örnek komut satırı:
rsync -avhz /gurkan/wsadmin/WS-Docs/gurkanalkan.blogspot.com/wp-content/uploads makina2:/gurkan/wsadmin/WS-Docs/gurkanalkan.blogspot.com/wp-content/
Uploads altında ne varsa, ikinci makina altına atmış olacaksınız. Tüm uygulama sunucularınızda bu scripti çalıştırıp, shell olarak kurarsanız, düzenli olarak atmış olursunuz.
Yazıyı bitirmeden de çok kısa rsync komutuna değineyim, daha önce kullanmamış arkadaşlarım için. Rsync komutu bu şekilde, dosya transferi, günlük delta backuplar, incremental backuplar gibi, farkları bulup, onları kopyalayan bir komuttur.
rsync -parametreler kaynak hedef şeklinde bir notasyonu vardır.
Yukarıdaki örneğimde kaynak: /gurkan/wsadmin/WS-Docs/gurkanalkan.blogspot.com/wp-content/uploads
hedef: makina2:/gurkan/wsadmin/WS-Docs/gurkanalkan.blogspot.com/wp-content/
Burada iki farklı makina yerine, aynı makina içinde yapsaydım, hedefte makina2'yi ayrıca belirtmeye gerek kalmazdı. Bu durumda hedef: /gurkan/wsadmin/WS-Docs/gurkanalkan.blogspot.com/wp-content/ olurdu.
Kullandığım parametreleri ise şöyle:
-a dosya veya diizne ait her şeyi arşivleyerek taşır(rol-izin-mtime gibi)
-v yaptığımız işlemin detayını ekranda, konsolda görmemizi sağlar.
-h bizim okuyabileceğmiz bir çıktı oluşturur(Human readable)
-z dosya ya da dizini sıkıştırarak alır.
Sonra görüşürüz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder