İyi akşamlar herkese. 05:50'de başlayıp 18:10'da biten bu uzun günün akşamında, yeni bir yazıya başlamak üzereyim. :) Bu akşamki konu hiyerarşik yönlendirme. Routing (yönlendirme) algoritmalarından bir tanesi oluyor kendileri.
Bu yönlendirme algoritmasının çıkma nedenlerinden en büyüğü, bölgelere özerklik sağlamasıdır. Ağı(network'ü), belirli bölgelere ayırma esasına dayanır. Örneğin firmalar, kendi yönlendiricilerini istedikleri gibi kontrol edebilir ve yönetibilirler, bu sayede.
Aşağıdaki resme dikkat buyurun.
Resimde de gördüğünüz gibi network 5 bölgeye ayrılmış. Her bölge kendi içinde bağımsız. Bölgelerin içinde noktayla gösterilen şeyler birer "router". Aynı bölge içerisindeki router'lar, aynı yönlendirme protokolünü kullanır ve birbirlerinden haberdardırlar. Hepsi aynı yönlendirme protokolünü kullanır çünkü hepsi bir paketi, belirledikleri hedefe en kısa yoldan nasıl ulaştıracağını hesaplar. Aynı protokolü kullanıyoruz ki, hepsi aynı sonucu hesaplasın ve aynı şekilde davranabilsin. Eğer farklı yönlendirme protokolünü kullanmış olsaydık, bir router derdi ki, en kısa yol benim gösterdiğim; diğeri de derdi ki, en kısa benim yolum... Böylece aynı bölge içinde tam mutabakat sağlanmış olmakta. Ancak farklı region'lar farklı yönlendirme protokolünü kullanabilirler. Ayrıma dikkat edin. ;)
Hemen bir kavramdan bahsedelim bu noktada: ağ geçidi yönlendiricisi(router). Diğer region ile bağlantı kuran router'lara verilen addır. Örneğin yukarıdaki şekle bakalım. Region 1 ve Region 3 arasındaki bağlantıyı 1C ve 3B sağlamakta. Dolayısıyla bu ikisine ağ geçidi yönlendiricileri denmektedir. Keza diğer bağlantıları sağlayan router'lara da...
Yukarıdaki resimde 2 tane tablo var. Sol taraftaki uzun tablo hiyerarşik yapı kullanMAdığımız durumu ele almakta. Tablo 1A router'ı için oluşturulmuş. 1A'ya gitmesi gibi bir durum olmadığından ilk satıra - çekilmiş. 1B'ye nasıl gideceğine bakıyor, 2. satır da... 1B'ye, 1B üzerinden gider. Saçma geldi farkındayım. :) Tablodaki mantık şu: sadece kendi region'ındakiler üzerinden nasıl gideceğini ve kaç adımda gideceğini buluyorsun. Örneğin aynı tabloda 4. satıra bakalım... 2A'ya nasıl gideceğiz? 2A Region 2'de. Region 2 ile bağlantıyı da 1B router'ı kuruyor(Şekle bakarsanız 1B ile 2A arasındaki bağlantı ile bağlılar). Dolayısıyla 2A'ya gitmek için, 1B'ye gitmeli. O yüzden 4. satırın ilk sütununa 1B yazılmış. İkinci sütuna geçelim. 2A'ya kaç adımda gider? Önce 1B'ye gider(1.adım).. sonra 2A'ya gider(2.adım).. Yani 2 adımda gider... Dolayısıyla 2 yazdık oraya da. Tablonun geri kalanı da bu şekilde dolduruluyor.
Karıştıysa sorabilirsiniz, Till Lindeman şov başladı şu an odada; şarkıya dalıp da karmaşık anlatmış olabilirim. :D
Gelelim resmin sağ tarafındaki kısa tabloya. Bu tablo da, hiyerarşik yapıyı kullanmıştır. Bunda 2A 2B 4C vs. yok. Sadece kendi bölgesindekileri tabloda belirliyor. Ardından diğer bölgelere, kendi bölgesindeki hangi router üzerinden, kaç adımda gideceğini hesaplıyor. Böylelikle sadece paketleri o region'a veriyorsunuz. Gersine karışmıyorsunuz. Yazının başında bahsettiğim özerk yapı devreye giriyor ve paketler uygun router'a, uygun şekilde iletiliyor.
Konu bu kadardı. Bugün Beşiktaş Kulübünden yeni yıl kartı aldım, çok düşünürlermiş beni. :P :)
Olur da giremezsem, herkesin yeni yılını şimdiden kutlarım.
Görüşmek üzere..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder