Bildiğiniz gibi uç sistemler(host-end system), ADSL gibi "access network"lerden geçerek "network core"a bağlanır. İşte benim de değineceğim şey de network core içinde olan biten bir şey. Circuit Switching ile Packet Switching'e değinip, farklarından bahsedeceğim. Hemen belirtelim bazen Message(Session) Switching diye bir kavram da olabiliyormuş. Bu bilgiyi de hocamızdan aldık. :)
- Circuit Switching: Link bandwidth'nin ve circuit kapasitesinin önemli olduğu bu yöntemde bir "call setup" şarttır. Yani alıcı ile gönderici arasında bir hat var. Elinizdeki kaynakları rezerve ediyorsunuz. Bir kere rezerve ederseniz o circuit hep size aittir. Bunun biraz değişik hali de Virtual Circuit Switching olarak geçiyor. Virtual'de de arada call setup var ama sadece veri gönderdiğinizde circuit size ait olur. Bir şey göndermezseniz circuit herkese aittir.
- Packet Switching:
C B
\ /
()----()----()
/ \
A D
Yukarıda klavyemden çıkan başyapıt ile anlatacağım bu konuyu. Hem A hem de C aynı anda paketlerini gönderirse kaynaklar paylaşılır.(Paket nedir vs girmiyorum, konum değil, biliyorsunuz farz ettim). Bunda call setup yok. Dolayısıyla arada hat yok. Buna mukabil paketin gitme garantisi yok. :) Bunda Network best-effort denilen hareketini çekiyor. :) Nedir bu best effort peki, cevabını alt paragrafa saklayayım.
Best-Effort, network'ün paketi göndermek için kendini paralamasıdır. :) Ama yukarıda da yazdığım gibi garanti vermez her şeye rağmen. İyi niyet gibi düşünebilirsiniz. Her zaman iyi niyet yetmez ama konuyu saptırmaya başladım, neyse. :D
Circuit switchinge göre daha performanslı bir yöntemdir. Ancak bunda "packet contention problem" var. Call setup olmadığından rezerve yapmıyor kaynakları. Kaynaklar da rezervasyon olmayınca nereden bilsin ki kullanılacağını, değil mi ama. :) Trafik için uygun olmayabilirler. Tüm bunlardan mütevellit "delay" ve "loss" kavramları karşımıza çıkar. Contention problemde "congestion" vardır aslında. Bunu engellemezsek delay ya da loss olur, mesela buffer şişer ve gelen paketleri alamayabilir.
Packet Switching'de son bir kavrama değineyim: Store and Forward.
Adından da belli zaten. Önce paketi tutuyor(store). Çünkü gelen paketin ne yaptığını bilmiyoruz. Sadece 1 ve 0'lar mevcut. Source ve destination'a bakıp hangi router'a gittiğine bakarız. Daha sonra da göndeririz bunu(forward).
Paketin header bilgisi vs girmiyorum arkadaşlar. Onu da başka gün yazarım belki. Ben yavaş yavaş makinemi kapatacağım, Avrupa Yakası başlar birazdan. :) Google'ın bu güzel hizmetinden çıkarken, bu siteyi takip eden herkese armağan ediyorum çalan şarkıyı.
Et si tu n'existais pas
Je crois que je l'aurais trouvé
Le secret de la vie, le pourquoi
Simplement pour te créer
Et pour te regarder..
Bu güzel dörtlük, bu yazıları okuyanlara gelsin. ;) Sanat budur yaa. Bizimkiler Allah'ın topitoplarını "star" diye önümüze sürüyor..
Görüşürüz..
3 yorum:
güzel ve eğlenceli bir anlatım olmuş, teşekkürler Gürkan Bey.
hocam bu yazıda james Kurose'nin Computer Network izlerine rastladım.
Olabilir dostum, Zaim Hocamdan öğrenmiştim zamanında ben de.
Yorum Gönder