7 Temmuz 2012 Cumartesi

Dolmabahçe'nin Hikayesi

Yıkılması yılan hikayesine dönen; izin alındı alınmadı, altında tarih vardı yoktu, stat kaydı kaymadı derken nasıl bir geçmişe sahip olduğunu unuttuğumuz bir mabedin hikayesi bu: BJK İnönü Stadı.
Konu futbol gibi görünse de, farklı bir noktaya vurgu yapmak istedim. Eskiden Çırağan Sarayı'nın orada bulunan Şeref Bey Stadında maçlarını oynayan Beşiktaşımız, o dönemki stat ihtiyacından mütevellit İtalya'dan gelen bir mimar öncülüğünde bugünkü stadın temellerini attırır(hatırlarsanız Taksim'deki Cumhuriyet Anıtı'nı da bir İtalyan yapmış ancak malum bitirememişti). Ve Dolmabahçe'deki bu stada verilecek isim konusu gündeme gelecekti. Stadın yapıldığı dönem rahmetli İsmet İnönü dönemi olunca, adı İnönü Stadı yapılır. Bu kısmı da belki şimdinin siyasileri gibi değerlendirebilirsiniz(isim verme sorunu) ancak İnönü de tıpkı Ulu Önderimiz gibi Kurtuluş Savaşı'nın baş aktörlerindendi ve bence bu imtiyazı hak ediyor.
Gel zaman git zaman, İnönü hükümeti devrilir ve Menderes Dönemi başlar. Ve İnönü'nün tüm izleri silinmeye çalışılır. Stadın adı Mithat Paşa yapılır. Buradaki püf nokta, Menderes ile hürriyet geldiği naralarının atılması(ne kadar tanıdık geldi değil mi bu, tekerrür dedikleri böyle bir şey olsa gerek) ve Hürriyet Şehidi olarak bilinen Mithat Paşa'nın adının verilmesi.
Hatılarsınız Mithat Paşa ilk anayasayı hazırlayanların başında yer almaktaydı. O dönem tam adı konulamasa da, Cumhuriyete meyilli düşüncelerinden ötürü 2nci Abdülhamid tarafından kurulan bir mahkemede, kendisinden haz etmeyen kişilerin mahkeme başkanı yapıldığı bir ortamda, hızlı bir şekilde idam cezasına çarptırılmıştır. Mahkemede kendisine sorulan iddianame hakkında ise şöyle diyecekti:"Yalnız iki yerini doğru buldum; birincisi iddianamenin başındaki Besmele, ikincisi ise iddianamenin altındaki tarih!"
Verilen ceza ile birlikte, Mithat Paşa Taif zindanlarında infaz edilmiştir.

Mithat Paşa ismi verilmesi sakıncalı değildir belki ama verilme biçimi ve de ismi layık görenlerin samimiyetsizliği, bu eylemin aslında yakışıksız olduğunu gösterir.
Zaten yıllar sonra iade-i itibar yapılarak stada yeniden İnönü adı verilmiştir.

Bayağı dağınık yazı oldu ama ikinci kez okursanız belki bir şeye benzer. :)

Görüşürüz..

Hiç yorum yok: