Kısmen de olsa sağlığıma kavuşmanın verdiği mutlulukla sesleniyorum sizlere. Ve bu pozitif etki vesilesiyle kısaca bir GSM'e giriş yapalım. Ama ondan önce bir demeçten söz etmeliyim. :D Geçen gün Sinan Erdem'de Ülker'i farklı mağlup eden Olympiacos'un başkanı Panagiotis Angelopoulos şöyle demiş:"When we were trailing by 12 the coach of the opponent decided to use Jasikevicius and that’s when we turned the game in our favor". :) Adam arada eski Pana'lıya lafı kötü çarpmış. :) Neyse konumuza başlayalım artık.
Kaba taslak 2G-2,5G-3G'den bahsedeyim. Detaylandırmaları zamanla yaparım. Tabi bu bilgileri aktarırken hassas davranmak mecburiyetindeyiz ki GSM şirketlerinin kırmızı çizgileri ihlal olmasın...
Efendim, 2G dediğimizde aklımıza şu network elemanları gelmeli:
- MSC/VLR
- GMSC
- HLR
- VAS
- BSC
- BTS(hiyerarşik sıraya göre:CELL-TRX-TS)
- Route
- SS7
2,5G dendiğinde bu sekiz elemana ilave olarak
- GGSN
- SGSN
Gelelim popülerliğini hiç kaybetmeyen, ki LTE ile birlikte esamesi okunmayacak, 3G'ye..
3G'de bazı değişiklikler olmuş.
- MSC/VLR yerine MSS gelmiş.
- GMSC yerine MGW gelmiş.
- SS7 yerine SS7/Sigtran(Sigtran dediğim IP-over-SS7'dir) gelmiş.
- Route yerine Route/IP gelmiş.
- BSC yerine RNC gelmiş.
- BTS yerine NODEB gelmiş.
CELL elemanı adından da belli olacağı üzerine "hücre/sektör" demektir. :) Altıgen şekliyle gösterilir. Çekim alanı olarak düşünebilirsiniz. Alt elemanı TRX'tir(ileride bahsemeye çalışacağım). 1 CELL'de 12 TRX'e kadar çıkılabilinir.
BTS ise adından tahmin edemediğiniz üzere "baz istasyonu" demektir. :) En az 1 CELL, en çok da 3 CELL'den oluşur. 3 CELL olması bir BTS'in daha geniş çekim alanına sahip olmasını sağlar. 1 CELL olduğunda bu sektörel bir BTS olmuş olur ve belli bir açıda belli bir bölgeyi çekebilir. Ancak sektörel 1 CELL'li BTS yerine, "OMNİ CELL" kullanırsak, yine 1 CELL kullanmış oluruz ancak bu sefer 360 dereceyi de kapsama alanına almış oluruz.
BSC ise baz istasyonu merkezidir. Birkaç BTS'i kapsar. Gelen talepleri, BTS'lerden, radyolinkler vasıtasıyla alırlar ve sonra değineceğimiz MSC'ye iletirler.
TRX ve TS'e de değineyim en iyisi. TRX hem gönderici hem de alıcıdır. TX göndereni; RX alanı temsil ediyor burada. 1 TRX'te 8 tane TS(TimeSlot) vardır. 8 tane alan düşünün. İlk alan sinyalleşmeyi sağlar(SPCCH alanı; işlev olarak SS7 ile aynıdır). İlk alanı şu an anlayamazsınız. SS7'yi anlatmam lazım bu kısmı anlamanız için. Daha sonra anlatacağım onu da, söz. :)
8 tane alan düşünün demiştik; ilk alan sinyalleşme için kullanıldı. Kalan 7 alan TCH için ayrılmıştır. Yani Traffic CHannel... Aynı anda 7 kişi telefonda konuşabilir bu sayede.
Okunurluk düşmesin diye, girizgah mahiyetindeki bu kaydı burada sonlandırıyorum. Daha sonra devam edeceğim. ;)
Sonra görüşürüz..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder