OBS(Optical Burst Switching-Optik Çoğuşma Anahtarlama) ağlardaki iki benzer gibi görünen ama ayrık algoritmaya değineceğim kısaca.
LAUC: Latest Available Unscheduled Channel. Yani boşlukları en aza indirgemeye çalışan algoritma. Ama püf nokta şu: iki burst arasını doldurmaz! Bir burst'ü takiben yerleştirilir. Resme bakalım:
0(sıfır)'ın araya burst koyamayız bu algoritmaya göre. Niye? Çünkü iki burst arasına koydurmuyor bu. 1 ve 2 müsait. Ancak hedefimiz neydi? Boşlukları en aza indirgemek. 1 numaradaki burst'ün boşluğu(Ta süresinden itibaren yeni bir burst koyacağımızı düşünün), 2 numaralı boşluktan daha küçük. Yani daha küçük boşluk kalıyor arada. !'e koyulan New Burst'ü alta koyduğunuzu düşünün. O arada daha çok boşluk kalırdı. Ama biz minimum boşluk istiyoruz. O yüzden 1'i tercih ettik. Bu yapıya unscheduled deniyor.
LAUC-VF: Latest Available Unscheduled Channel Void Filling. Bu da LAUC gibi, boşlukları en aza indirgemek için vardır. Ama püf nokta şu: 2 burst arası da doldurulabilir! Resme bakalım:
Eğer üstteki şekil LAUC ile yapılsa, burst direkt 4'e eklenirdi. Çünkü iki burst arasına koydurmuyordu o. Ama LAUC-VF ile artık araya koyabiliriz. En az boşluk 1'de var Ta süresinde ama 1'e koyamayız. Çünkü o boşluk, burst'ün boyutundan küçük. 3 zaten müsait değil. 4'ün boşluğu fazla. En az boşluk 2'de var. Biz de, 2'ye yerleştirdik. Bu yapıya da unused deniyor.
OBS nedir, burst nedir, biliyorsunuz farz ettim. Gerçi onları da yakında yazarım.
İyi akşamlar herkese...
1 yorum:
Güzel ve aydınlatıcı açıklama için çok teşekkürler.
Yorum Gönder